Esihistoriaa Eurassa

Lounais-Suomessa sijaitseva Eura on esihistoriastaan tunnettu paikkakunta. Euran alueella on lukuisia muinaisjäännösalueita, joista tunnetuin on Luistari. Se on Suomen suurin tutkittu esihistoriallinen kalmisto, josta on tutkittu yli 1300 hautaa. Kuuluisin haudoista on niin kutsuttu Euran emännän hauta. Kiinnostavia esihistoriallisia paikkoja ovat muun muassa myös Käräjämäki ja Linnavuori. Lisää tietoa Euran esihistoriallisista kohteista löytyy tästä.

Lukuisat muinaisjäännösalueet Eurassa ja sen lähikunnissa tarjoavat arvokasta tietoa muinaisten suomalaisten elintavoista. Varsinkin alueen rikas viikinkiaika on innoittanut monia historiasta kiinnostuneita ja alueella onkin aktiivista esihistorian elävöitystoimintaa.

Parhaiten muinaiseen elämänmenoon pääsee tutustumaan joka kesä järjestettävässä Muinaisaikaan-tapahtumassa. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään perinteisesti juhannusta edeltävänä viikonloppuna Härkänummen viikinkiaikaisessa kylässä, Euran Mannilassa.

Pohjolan Muinaiselämys, Osma ry ja Euran kunta järjestävät myös muita muinaisaikaan liittyviä pienempiä tapahtumia ympäri vuoden. Ilmoittelua kannattaa seurata Euran kunnan sivuilta ja Esihistoriaa Eurassa Facebook-ryhmästä.

Esihistorian opastuskeskus Nauravassa Lohikäärmeessä saa monipuolisen johdatuksen Euran alueen muinaishistoriaan. Näyttelyissä on esillä alkuperäisiä hautalöytöjä sekä niiden esinekopioita, joita kävijät pääsevät koskemaan ja kokeilemaan.

Opastettuja kierroksia Euran muinaisjäännösalueille ja viikinkiteemaisia rooliopastuksia voi tiedutella Pohjolan Muinaiselämykseltä.

Esihistoriallisiin vaatteisiin pukeutuneet lapset kävelevät kesäisellä niityllä. Taustalla ihmisiä hevosaitauksessa.