Esihistoriakohteet ja opastukset Eurassa

Tunnetuimmat muinaisjäännökset

Etelä-Satakunnassa sijaitseva Eura on esihistoriastaan tunnettu paikkakunta. Euran alueella on lukuisia muinaisjäännösalueita, joista tunnetuin on Luistari. Se on Suomen suurin tutkittu esihistoriallinen kalmisto ja pronssikautinen asuinpaikka. Kalmisto löydettiin vuonna 1969 ja sen jälkeen alueelta on tutkittu yli 1300 hautaa, joista osasta on tehty poikkeuksellisen rikkaita arkeologisia löytöjä. Kuuluisin haudoista on niin kutsuttu Euran emännän hauta, jonka löydösten perusteella on rekonstruoitu Euran muinaispuku. Luistarin aineistoista on tälläkin hetkellä meneillään useita tutkimuksia. Luistarista ja sen löydöistä löytyy paljon tietoa vuonna 2019 julkaistuilta kotisivuilta. Kesäkaudella Luistarin muinaispuistossa laiduntavat lampaat ja kaivauksista kertova näyttelyaitta on avoinna yleisölle ti-su klo 11-17.

Kiinnostavia esihistoriallisia kohteita Euran keskustan lähettyvillä ovat muun muassa Käräjämäki ja Kauttuan Linnavuori. Pohjois-Eurassa entisen Kiukaisten kunnan alueella sijaitsee lukuisia mielenkiintoisia pronssikaudelle sijoittuvia muinaisjäännöksiä. Tunnetuin on Suomen suurin pronssikautinen hautaröykkiö Kuninkaanhauta Panelian kylässä. Etelä-Eurassa Honkilahdella puolestaan on tunnettu kivikautinen asuinpaikka Kolmhaara. Lisää tietoa Euran esihistoriallisista kohteista löytyy Esihistorian Eura -esitteestä. Vinkkejä ja esitteitä käyntikohteista voi kysellä Euran kunnan ylläpitämästä Esihistorian opastuskeskus Nauravasta Lohikäärmeestä.

Naurava Lohikäärme

Esihistorian opastuskeskus Naurava Lohikäärme on erinomainen vierailukohde, joka tarjoaa monipuolisen johdatuksen Euran ja lähialueiden muinaishistoriaan. Näyttelyissä on esillä alkuperäisiä hautalöytöjä sekä niiden esinekopioita, joita kävijät pääsevät koskemaan ja kokeilemaan. Perheen pienimmät on huomioitu toiminnallisissa näyttelyissä. Nauravan Lohikäärmeen näyttelyihin voi tutusta oma-aloitteisesti pääsymaksun hintaan tai ryhmät voivat etukäteen tilata paikalle oppaan. Opastuskierroksen kesto on noin tunnin. Nauravan Lohikäärmeen yhteydessä toimii myös käsintehtyjen viikinkihenkisten tuotteiden myymälä, jossa voi vierailla vapaasti ilman pääsymaksua.

Tarkista aukioloajat ja sisäänpääsymaksut Euran kunnan sivuilta Esihistorian opastuskeskus Naurava Lohikäärme.

Opastukset

Alasatakunnan oppaat järjestävät tilauksesta opastettuja kierroksia Nauravassa Lohikäärmeessä ja Euran muinaisjäännösalueilla. Kaikki oppaat ovat Suomen opasliiton auktorisoimia koulutettuja matkailuoppaita.

Nauravan Lohikäärmeen opastukseen varataan tunti. Luistarin muinaispuistoon kannattaa varata myös tunti. Käräjämäki sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Nauravasta Lohikäärmeestä ja voidaan helposti yhdistää opastuskeskuksen käyntiin kävellen. Linnavuori ja Luistari sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä Nauravasta Lohikäärmeestä. Muitakin kohteita kannattaa tiedustella. Kohteita voidaan yhdistellä ryhmän toivomusten mukaan.

Opas voi tulla ryhmän mukaan bussikierrokselle tai opastaa esimerkiksi vain yhden kohteen. Kohteisiin on mahdollista saada myös muinaispukuinen opas elävöittämään tunnelmaa. Opastuskierroksiin voidaan liittää elämysvierailu viikinkiaikaisessa Härkänummen kylässä (katso lisää Pohjolan muinaiselämyksen sivulta).

Opastusten hinnat ovat 50€ (+alv. 24%) ensimmäiseltä tunnilta ja seuraavilta tunneilta 40€ (+alv. 24%) puolen tunnin tarkkuudella. Eli puolentoistatunnin opastus maksaa 70€ (+alv 24%). Kielilisä 10€ tunnilta englannin ja ruotsin kielisistä opastuksista. Nauravan Lohikäärmeen sisäänpääsymaksut eivät sisälly opastushintaan. Maksimi ryhmäkoko on 30 henkilöä. Jos haluatte opastusta suuremmalle joukolle, jaetaan ihmiset kahteen ryhmään ja tarvitaan kaksi opasta, jolloin hinta on kaksinkertainen.

Opastukset tulee varata hyvissä ajoin ennen vierailua, jotta oppaiden saatavuus voidaan taata.
Kysy lisää ja varaa opastus: Kaisa Repo puh. 050 377 5245, kaisa.repo@dnainternet.net

Esihistoriaan liittyvät tapahtumat Eurassa

Lukuisat muinaisjäännösalueet Eurassa ja sen lähikunnissa tarjoavat arvokasta tietoa muinaisten suomalaisten elintavoista. Varsinkin alueen rikas viikinkiaika on innoittanut monia historiasta kiinnostuneita ja alueella onkin aktiivista esihistorian elävöitystoimintaa.

Parhaiten muinaiseen elämänmenoon pääsee tutustumaan joka kesä järjestettävässä Muinaisaikaan-tapahtumassa. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään perinteisesti juhannusta edeltävänä viikonloppuna Härkänummen viikinkiaikaisessa kylässä, Euran Mannilassa.

Pohjolan Muinaiselämys, Osma ry ja Euran kunta järjestävät myös muita muinaisaikaan liittyviä pienempiä tapahtumia ympäri vuoden. Viime vuosina vakiintuneita tapahtumia ovat olleet ulkoilua ja kulttuurihistoriaa yhdistävä Euran emännän karaus ja markkinatapahtuma Viikinkipäivä toukokuun alussa. Myös viikinkipitoja järjestetään mahdollisuuksien mukaan kesäisin. Esihistoriaseminaari järjestetään yleensä maaliskuussa. Tammikuussa järjestetään lapsille suunnattua viikinkiteemaista ohjelmaa. Ilmaisia opastuskierroksia Nauravassa Lohikäärmeessä ja muissa muinaiskohteissa järjestestään tapahtumien yhteydessä tai satunnaisesti esimerkiksi juhlapäivinä. Ilmoittelua kannattaa seurata Euran kunnan sivuilta ja Esihistoriaa Eurassa Facebook-ryhmästä.

Tapahtumia vuonna 2023

Esihistoriallisiin vaatteisiin pukeutuneet lapset kävelevät kesäisellä niityllä. Taustalla ihmisiä hevosaitauksessa.