Esihistorialliset kohteet ja opastukset Eurassa

Etelä-Satakunnassa sijaitseva Eura on esihistoriastaan tunnettu paikkakunta. Euran alueella on lukuisia muinaisjäännösalueita, joista tunnetuin on Luistari. Se on Suomen suurin tutkittu esihistoriallinen kalmisto ja pronssikautinen asuinpaikka. Kalmisto löydettiin vuonna 1969 ja sen jälkeen alueelta on tutkittu yli 1300 hautaa, joista osasta on tehty poikkeuksellisen rikkaita arkeologisia löytöjä. Kuuluisin haudoista on niin kutsuttu Euran emännän hauta, jonka löydösten perusteella on rekonstruoitu Euran muinaispuku. Luistarin aineistoista on tälläkin hetkellä meneillään useita tutkimuksia. Luistarista ja sen löydöistä löytyy paljon tietoa vuonna 2019 julkaistuilta kotisivuilta.

Kiinnostavia esihistoriallisia kohteita Euran keskustan lähettyvillä ovat muun muassa Käräjämäki ja Kauttuan Linnavuori. Pohjois-Eurassa entisen Kiukaisten kunnan alueella sijaitsee lukuisia mielenkiintoisia pronssikaudelle sijoittuvia muinaisjäännöksiä. Tunnetuin on Suomen suurin pronssikautinen hautaröykkiö Kuninkaanhauta Panelian kylässä. Etelä-Eurassa Honkilahdella puolestaan on tunnettu kivikautinen asuinpaikka Kolmhaara. Lisää tietoa Euran esihistoriallisista kohteista löytyy Esihistorian Eura -esitteestä. Vinkkejä ja esitteitä käyntikohteista voi kysellä Euran kunnan ylläpitämästä Esihistorian opastuskeskus Nauravasta Lohikäärmeestä.

Naurava Lohikäärme on erinomainen vierailukohde, joka tarjoaa monipuolisen johdatuksen Euran ja lähialueiden muinaishistoriaan. Naurava Lohikäärme on avoinna kesä-elokuussa ti-su klo 11-17 ja muina kuukausina to-pe klo 11-17, la klo 10-14. Näyttelyissä on esillä alkuperäisiä hautalöytöjä sekä niiden esinekopioita, joita kävijät pääsevät koskemaan ja kokeilemaan. Perheen pienimmät on huomioitu toiminnallisissa näyttelyissä. Nauravan Lohikäärmeen näyttelyihin voi tutusta oma-aloitteisesti pääsymaksun hintaan tai ryhmät voivat etukäteen tilata paikalle oppaan. Opastuskierroksen kesto on noin 45 min. Oppaina toimivat Suomen opasliiton auktorisoimat koulutetut paikallisoppaat. Nauravan Lohikäärmeen yhteydessä toimii myös käsintehtyjen viikinkihenkisten tuotteiden myymälä, jossa voi vierailla vapaasti ilman pääsymaksua.

Pohjolan Muinaiselämys järjestää tilauksesta opastettuja kierroksia Euran muinaisjäännösalueille ja viikinkiteemaisia elävöitysopastuksia. Ulkokohteiden kierrokseen voi liittää opastuskierroksen Nauravassa Lohikäärmeessä. Opas voi tulla ryhmän mukaan bussikierrokselle tai opastaa esimerkiksi vain yhden kohteen. Opastuskierroksiin voidaan liittää myös elämysvierailu viikinkiaikaisessa Härkänummen kylässä. Kysy lisää Kaisa Repo puh. 050 377 5245.

Tapahtumat

Lukuisat muinaisjäännösalueet Eurassa ja sen lähikunnissa tarjoavat arvokasta tietoa muinaisten suomalaisten elintavoista. Varsinkin alueen rikas viikinkiaika on innoittanut monia historiasta kiinnostuneita ja alueella onkin aktiivista esihistorian elävöitystoimintaa.

Parhaiten muinaiseen elämänmenoon pääsee tutustumaan joka kesä järjestettävässä Muinaisaikaan-tapahtumassa. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään perinteisesti juhannusta edeltävänä viikonloppuna Härkänummen viikinkiaikaisessa kylässä, Euran Mannilassa.

Pohjolan Muinaiselämys, Osma ry ja Euran kunta järjestävät myös muita muinaisaikaan liittyviä pienempiä tapahtumia ympäri vuoden. Viime vuosina vakiintuneita tapahtumia ovat olleet ulkoilua ja kulttuurihistoriaa yhdistävä Euran emännän karaus ja markkinatapahtuma Viikinkipäivä toukokuun alussa. Myös viikinkipitoja järjestetään mahdollisuuksien mukaan kesäisin. Esihistoriaseminaari järjestetään yleensä maaliskuussa. Tammikuussa järjestetään lapsille suunnattua viikinkiteemaista ohjelmaa. Ilmaisia opastuskierroksia Nauravassa Lohikäärmeessä ja muissa muinaiskohteissa järjestestään tapahtumien yhteydessä tai satunnaisesti esimerkiksi juhlapäivinä. Ilmoittelua kannattaa seurata Euran kunnan sivuilta ja Esihistoriaa Eurassa Facebook-ryhmästä.

Esihistoriallisiin vaatteisiin pukeutuneet lapset kävelevät kesäisellä niityllä. Taustalla ihmisiä hevosaitauksessa.